Enllaços d'accés:
Avui us presentem un taller per treballar a classe amb els vostres alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. L’objectiu és simular, amb una senzilla activitat d’aula, com es contagia una malaltia infecciosa com la sida i determinar la ruta de propagació del virus del VIH dins d’un grup.
La proposta ha estat elaborada pels professors Alfred Sánchez i Edurne Narbaiza, de l’IES Valerià Pujol i Bosch de Premià de Dalt. Per posar-la a la pràctica només necessitareu material bàsic de laboratori i, segons els seus creadors, “una estona de preparació prèvia que després es compensa amb els resultats que s’observen i amb la bona acollida que té l’activitat en el grup”. Trobareu el llistat i el protocol a la guia que us adjuntem més avall.
Desenvolupament del taller
Després d’una petita introducció sobre Què és la sida? es proposa una activitat d’intercanvi de fluids amb uns tubs d’assaig, dos per alumne. Alguns estan “infectats” prèviament pel professor (contenen un àcid que simularà infecció per VIH). Els alumnes han d’intercanviar fluids només amb un dels tubs, de manera que l’altre roman com a testimoni de l’estat inicial. Quan acaba l’activitat, s’afegeix un reactiu, un indicador de pH, per comprovar quins tubs han quedat infectats i es planteja un debat sobre la ruta de transmissió i possibles maneres de mantenir-la sota control.
Als enllaços que us adjuntem, trobareu tota la informació necessària per poder treballar a classe:
o Guia de l’alumne
o Guia del professor
Us suggerim…Us proposem treballar a classe amb els materials multimèdia d’IrsiCaixa Divulgació, com a introducció, abans de portar a terme aquesta pràctica de laboratori. Pot ser especialment útil l’apartat Què és el VIH i què és la sida. A més a més, podeu fer que responguin al test Analitza el grau de risc a què t'exposes abans i després de treballar aquesta temàtica per veure si han millorat els seus coneixements i, en conseqüència, el seu nivell de prevenció.
Us animem a que després ens expliqueu la vostra experiència i la dels vostres alumnes: Què han après? Què els ha cridat més l’atenció? Heu innovat en alguna de les parts de l’experiment? Quina actitud mostren envers les persones VIH positives?
IrsiCaixa et convida a conèixer la ciència i a estar al dia de la recerca de la sida.
Enviar nou comentari